Technikai érdekességek a Várostörténeti Honismereti Körben


2013-06-19 22:49:59  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Technikai érdekességek a Várostörténeti Honismereti Körben főképe
Molnár Lajos nyugdíjas energetikus, helytörténeti kutató Technikai érdekességek, különlegességek című előadását hallhatták az érdeklődők a Várostörténeti Honismereti Kör ma délutáni összejövetelén.
A Pedagógus Művelődési Házban zajló esemény Molnár Lajos egyik tavalyi előadásának a folytatása volt, amelynek során az előadó a villamossággal kapcsolatos felfedezésekről, érdekességekről mesélt a hallgatóságának.
A valós történetekkel is kiszínezett, számos technikai különlegességre rávilágító újabb prezentáció két részből állt: az első fele a gőzgép megjelenésétől egészen a benzinmotor feltalálásáig tartó időszakot idézte meg, míg a második részben a repüléstörténet kezdetei kerültek terítékre.
A helytörténeti kutató mondandójába beleszőtte az emberiségnek az adott korra jellemző széleskörű intellektuális tevékenységét is, így az ipari forradalom világformáló szakaszaihoz köthető találmányok megszületése a megszokottnál tágabb értelmezést kapott.
Molnár Lajos többek között kiemelte, a közhiedelemmel ellentétben nem James Watt találta fel a gőzgépet, azt ugyanis Denis Papin francia fizikus, matematikus alkotta meg elsőnek 1690-ben – igaz, még „csupán” kísérleti jelleggel.
A nyugdíjas energetikus megjegyezte, a témában szívesen tart még előadást a későbbiekben.

Képek:


Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet