A deportált pápai zsidókra emlékeztek


2013-07-08 07:25:36  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


A deportált pápai zsidókra emlékeztek főképe
Az 1944. július 4-én és 5-én deportált 2700 pápai zsidó polgárra emlékeztek ma délelőtt a pápai zsidó temetőben.  A mártír istentisztelet a Himnusz hangjaival, majd vallási énekkel, a halotti imával folytatódott. A szolgálatot Szerdócz J. Ervin újpesti rabbi látta el. A rabbi megemlékezésében felidézte a történelmi eseményeket.

- Veszprém vármegye pápai járásának székhelyén a XVIII. század elejétől vannak adatok a zsidóságot illetően. 1748-ban Esterházy Ferenctől kapott letelepedési engedélyt az itteni közösség. 1869-ben 3498 zsidó élt a városban, ami a pápai lakosok 24,6 százalékát tette ki. 1818-ban két zsidó tanító magániskolát alapított, 1824-ben megalakult a Nőegylet. Lőw Lipót rabbi 1846-ban avatta fel a zsinagógát. 1944. június 1-jén megkezdődött a gettósítás. Boda István főispán azt mondta, „Pápa hamarosan zsidómentes város lesz”. A pápai gettót 1944. június 30-án ürítették ki, 300 túlélővel. 1941 és 1945 között a magyar zsidóság közel kétharmadát elpusztították. Több mint félmillió ember esett áldozatul a munkaszolgálatnak, a deportálásoknak, a magyar hatóságok brutalitásának, a halálmeneteknek, az auschwitzi gázosításoknak, a tömegkivégzéseknek, a koncentrációs táborok szörnyű körülményeinek. Hatmillió európai halt meg, hatszázezer magyar és több mint háromezer pápai és Pápa környéki. Pápán július 7-én – más források szerint július 4-én – haladt végig az a vonat, mely Kassáig közel 3000 főt vitt és adott át a németeknek.
Szerdócz J. Ervin végül hozzátette, ez a város a zsidókkal együtt volt az, ami volt. Amikor nincsenek a zsidók, a Zsinagógában is csak üresség tátong. Miért engedte a világ, hogy ez megtörténjen? Miért nem álltak ki a zsidókért? Ez a város zsidólélekben bővelkedő, magányos hely maradt.  

A megemlékezésen részt vett – többek között – dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott, országgyűlési képviselő, Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Áldozó Tamás polgármester, Unger Tamás alpolgármester és a történelmi egyházak képviselői.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-06-28 21:46:53

A paktum projekt előrehaladását összegezték


ajánlott cikk főképe

2019-06-17 13:22:05

Jubileumi makett kiállítás és verseny


ajánlott cikk főképe

2019-06-16 00:09:35

Zene, tánc és színház - szombat délután a Várkertben


ajánlott cikk főképe

2019-03-25 18:18:12

Elsősegély képzés az Esterházy-kastélyban


PÁPA időjárás