Eleven történelem, élő néprajz, csodálatos természet - Hegy Napja 2013.


2013-07-13 17:38:18  | cikk: mo  | 


Eleven történelem, élő néprajz, csodálatos természet - Hegy Napja 2013. főképe
Újabb esemény-és élménydús napnak lehettek részesei mindazok, akik kilátogattak ma a Hagyományok Hegyére. Az Öreghegyben található csaknem kilenc hektáros területen tevékenykedő Hagyományok Hegye Egyesület egy olyan történelmi, néprajzi, természetismereti központ kialakításán fáradozik évek óta, amely programot kínál, kikapcsolódást biztosít és egyben értéket, ismeretet közvetít. Az egyesület legnagyobb rendezvénye a Hegy Napja, amikor a területen fellelhető történelmi és természeti kincsekből „szakíthatunk” magunknak egy darabot, megismerhetjük a hegy gazdag növény-és állatvilágát, megtekinthetjük a korabeli avar sírokat, ezenkívül megelevenednek előttünk eleink hagyományai, gyalogos és lovas harcokban, zenében és hangulatban. Mintha visszacsöppentünk volna a honfoglalás előtti korba.

A Hegy Napja idén is számos izgalmas programmal kecsegtet. Látványos felvonulással kezdődött a rendezvény, melyen az ütemet táltos dobosok diktálták, bemutatkoztak a résztvevő hagyományőrző csapatok, egyesületek, majd Unger Tamás alpolgármester nyitotta meg, s ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a programot.
- Ez a hely megeleveníti a történelmet, élőbbé teszi elődeink kultúráját. Néprajzi ismeretek nyújt, s teszi mindezt egy csodálatosan szép környezetben. Pápa Város Önkormányzata fő támogatója mind a hegynek, mind pedig az egyesületnek. Tisztelet a hagyományőrzőknek, akik ezt a tevékenységet felvállalják, tisztelet azoknak, akik ilyen módon átadják, s átörökítik számunkra mindazt, amit tudnunk kell eleink életéről, történelméről, hétköznapjairól – fogalmazott az alpolgármester, majd hozzátette a Hagyományok Hegye turisztikai szempontból is megtalálta a helyét Pápa város kínálatában, s a pápai értékek között, és helye van a hamarosan elkészülő pápai értéktárban.

A megnyitó után a Hagyományok Hegyére látogatók rögtön ízelítőt kaptak a nap programjaiból.  A lovas harci bemutató alkalmával megismerhették a szablya, az íj és a kelevéz használatának fortélyait, de voltak gyalogos harci bemutatók, lókiképzés és párviadalok is.

Mindeközben folyamatosan várta kicsiket és nagyokat az avar hétpróba, melyen a résztvevők elsajátíthatták a szablyavívás, a lándzsavívás, a kelevézhajítás, az íjászat, a patkódobás, a szarvas vadászat, a rovásírás mikéntjét. Ma már elmaradhatatlan eleme a Hegy Napjának a pásztorvilág bemutatása, a népi játékok megismertetése, a jurtakiállítás, melyen az avarokról tudhattak meg többet az érdeklődők, de természetesen pillanatképeket is átélhettünk a palánkvár, a középkori és avar tábori élet hétköznapjaiból. A természet szerelmeseit újra végigsétálhattak az ösvényen, melyen közel 120 madár-és növényfaj táblája jelzi a hegy élővilágának gazdagságát és ezúttal fotókiállítás is nyílt e különleges világ bemutatására. A sok-sok látnivaló mellett kézműves foglalkozásokon keresztül ismerhették meg a látogatók néprajzi hagyományainkat, s aki mindeközben megszomjazott, vagy megéhezett, házi sörökkel, borokkal, cicegével, langallóval, pecsenyével csillapíthatta efféle vágyait.

Aki kedvet kapott a múltidézéshez, még mindig nem késő elindulni a Hagyományok Hegyére, hiszen hamarosan Sziránszky József regős műsora, a Sub Rosa zenekar produkciója, majd pedig egy újabb összeállítás szórakoztatja az érdeklődőket népünk történelméből. Ha leszáll az est, megejtik a tűzgyújtás szerét is, amely szintén izgalmas kikapcsolódást ígér felnőttnek, gyereknek, fiatalnak és idősnek egyaránt.

Képek:

nincsenek képek

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-04-24 19:04:30

Az iszlám szélsőséges irányzata jelent gondot


ajánlott cikk főképe

2018-06-19 23:45:20

Beszóltak a papnak


ajánlott cikk főképe

2018-09-08 13:46:03

Kovásznára utazott az ÉDÁSZ zenekar


ajánlott cikk főképe

2018-05-08 23:00:30

Járási prózamondó verseny