Népi énekek és mesterségek a Fő téren


2013-07-13 22:59:36  | cikk: HuHa  | 


Népi énekek és mesterségek a Fő téren főképe
Szeptember közepéig hétvégéről-hétvégére színes programok várják a Fő térre látogatókat. A tér megújítását is tartalmazó, Pápa városközpont funkcióbővítő rehabilitációja című európai uniós projekt keretében zajlanak ezek az események, az úgynevezett „szoft elemek” között. Az elmúlt hetekben már tapsolhatott a közönség Pápa Város Fúvószenekarának, énekelhette együtt az ismert slágereket a Musical Stúdió tagjaival, ma pedig ismert nóták és népdalok fakasztották dalra és tapsra az érdeklődőket, a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi és Érdekképviseletei Egyesülete ugyanis Dalos-találkozót szervezett a térre. A város és a környező települések kórusainak bemutatkozása másfél órára a régi, mindenki által ismert dalok világába repítette a nézőket. A szervező egyesület énekkara mellett fellépett a Csóti Margaréta Nőegylet Énekkara, a Nyárádi Dalárda, a Takácsi Kenderszer Népdalkör és Dalárda, az Ugodi Hangok Népdalkör, a Vaszari Asszonykórus és a Pápai Honvéd Bajtársi Klub Vidám Nagyik Énekkara. A kórusok az első hívó szóra elfogadták a felkérést és egy –egy dalcsokorral érkeztek a rendezvényre – mondta el Baán Éva, a Pápai Nyugdíjas Egyesület elnöke.
-Amikor az önkormányzat meghirdette a pályázatot, hogy a majd megújuló Fő térhez lehet programokkal kapcsolódni, úgy gondoltuk, hogy egy ilyen dalos találkozónak van helye a téren, főként úgy, hogy nemcsak a pápaiak, hanem a környékbeli együttesek is kapnak lehetőséget a fellépésre. Így kerestük meg azokat az énekkarokat, akikkel már korábban is volt kapcsolatunk.
Az amatőr csoportok előadásának mindig valami különleges hangulata van, és ez akkor mutatkozik meg igazán, ha csak ők szerepelnek egy műsorban – véli az elnök, igazát pedig a mai találkozó is bizonyította. A fellépők között sok ismerőssel találkoztak a nézők, a csoportokat elkísérték a családtagok, a dalokat pedig a közönség együtt dúdolta, énekelte a szereplőkkel. A tíz-tíz perces fellépéseken dunántúli népdalok éppúgy felcsendültek, mint katonanóták és erdélyi dallamok. A szervező egyesület énekkara például bakonyi és erdélyi népdalcsokrot hozott. Elnökük úgy fogalmazott, most először szerepelnek a megújuló Fő téren, de remélik nem utoljára.
A pápai nyugdíjasok énekkara mellett a többi csoport is lelkesen készült a fellépésre. Az énekkarok egységes ruhába vagy népi viseletbe öltözve álltak a közönség elé, a komolyabb nóták mellett elhangzottak vidám dalok is, és a másfél órás műsorban nem volt ismétlődő dal. A Nyárádi Dalárda például katonanótákat hozott a műsorra, mint elnökük elmesélte, ez egy új színfoltja repertoárjuknak, két hónapja készültek rá.
-Csoportunk öt éve alakult és bár saját magunk örömére kezdünk el énekelni, egyre több helyre hívnak bennünket. Több környékbeli településtől is kaptunk felkérést falunapi rendezvényükre és örömmel teszünk eleget a meghívásoknak. Repertoárunk széles, először csak népdalokat énekeltünk, aztán magyar nótákat, operett darabokat és régi slágereket is megtanultunk, de egyházi énekekkel is fellépünk – mesélte Novák Imre. A ma bemutatott katonanóták a repertoár legfrissebb részét jelentik, a dalokat többsége már ismerős volt számukra, ennek ellenére sokat készültek a fellépésre.
Ugyancsak katonadalokat énekelt a Pápai Honvéd Bajtársi Klub Vidám Nagyik Énekkara. A klub tavaly ünnepelte megalakulásának negyvenedik évfordulóját, az énekkar pedig ötödik születésnapját. Ruzsás Sándorné érdeklődésünkre elmondta, a csoport főként katonafeleségekből és volt honvédségi dolgozókból áll, így nem véletlenül a katonadalok adják műsoraik nagy részét.
-Nagyon szeretünk énekelni, együtt lenni, szeretjük a vidámságot, ezért választottuk ezt a nevet az énekkarnak. A népdaloktól a könnyűzenéig mindent énekelünk, minden héten próbálunk, csoportvezetőnk, Horváth Kinga komoly elvárásokat támaszt felénk. Nagyon jó érzés ezen a gyönyörű Fő téren fellépni, az pedig, hogy ilyen sokan vannak, külön öröm számunkra – mondta.
A műsorban fellépő énekkarok előadására nemcsak az idősebb korosztály volt kíváncsi, sok fiatal is meghallgatta a felcsendülő dallamokat, melyeket gyakran taps kísért és a nézők közül többen az éneklésbe is bekapcsolódtak.
A Dalos-találkozó helyszíne mellett kialakított kézműves vásár remekül illett a népi ihletésű dallamokhoz. A Mesterségem címere elnevezésű programot a pápai Bakonyalja Népművészeti Egyesület szervezte, és olyan népi mesterségek világába nyújtottak bepillantást, mint a szalmafonás, csuhévirág készítés, szövés, gyöngyfűzés, fafaragás és korongozás. Emellett portékáikat is kínálták az érdeklődőknek.
-Hoztunk ide mindenféle anyagot: agyagot, csuhét, szalmát, fát és ezeket megfaragjuk, megszőjjük és megfonjuk, ki-ki mestersége szerint. Úgy vettük észre, hogy nagy az érdeklődés, az emberek szeretik az új Fő teret, a látványosságokat, sokan jönnek és próbálják ki a különböző tevékenységeket. Igyekeztünk felidézni a régi időket, amikor a Fő tér piac volt és ide jártak a kézművesek, iparosok portékáikkal. Mi ezt jelenítjük meg most kicsiben – fogalmazott Lőrincz Péter egyesületi elnök, aki egy kis szövőszék mögött ült és szeredás tarisznyát készített. Mint elmesélte, ezt a tarisznyát az Alföldön még ma is szövik, alapja a sűrű gyapjúszövet – ennek szövésébe kapcsolódhattak be a programon résztvevők -, a kantárja és fedele pedig szépen díszített bőrből készül.
A gyerekek, fiatalok lelkesen ültek le az asztalokhoz és próbálták ki a különböző kézműves tevékenységeket és sok szülő is bekapcsolódott a „munkába”. Reidmár Linda tanítványaival az agyagformázás művészetébe engedett bepillantást, segítségükkel a programon résztvevők madár és teknős alakú ékszertartót készíthettek. Józsa Sándorné asztalánál csuhépillangók és virágok készültek és nagyon sok gyermek választotta a gyöngyékszer készítést. A szalmafonást Benedekné Gosztonyi Hajnalka mutatta be az érdeklődőknek, ezt próbálta ki Bolla Borbála is.
-Nyakláncot készítek, pelenkaöltéssel. Itt tanultam meg, hogyan kell hurkolni a rafia szálat, aztán ha elkészült egy zöld követ ragasztunk bele és kis szíjra kötjük – magyarázta a technikát. A kislány egyébként már többször is részt vett hasonló programon, de ilyen nyaklánca még nincs, ezért választotta ezt az elfoglaltságot. Arra a kérdésre, hogy milyennek találja a megújuló Fő teret úgy válaszolt, nagyon tetszik neki a tér, leginkább a szökőkutakat kedveli.
A népi mesterségek bemutatója és a népies dallamok remekül kiegészítették egymást, és kicsiknek, nagyoknak egyaránt érdekes szombat délutáni programot kínáltak.  

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-02-21 13:13:08

A gyermekosztály kapta az egyetemes imahét perselyadományát


ajánlott cikk főképe

2020-02-10 19:43:43

Matisse után Dürer-kiállítás az Esterházy-kastélyban


ajánlott cikk főképe

2020-03-23 13:37:12

A Fidelitas segítséget ajánl az idősek ellátásához


ajánlott cikk főképe

2020-03-12 12:41:50

Dr. Áldozó Tamás: Szeretném felhívni a figyelmet a józan, felelősségteljes magatartásra