Augusztus 1-től digitálisan televíziózhatunk


2013-07-22 12:56:26  | cikk: mo  | 


Augusztus 1-től digitálisan televíziózhatunk főképe
Nem sokkal több, mint egy hét van hátra a földfelszíni sugárzású tévéadás digitális átállásának első üteméig, ugyanis az első ütem július 31-én zárul, amikor az ország középső területén 14 megyében megszűnik a hagyományos analóg műsorszórás. A digitális átállással az elavult analóg sugárzást a korszerű digitális váltja fel. Az uniós tagországok nagy többsége már ezt a technikát alkalmazza, most Magyarországon is megtörténik a váltás. A folyamatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) irányítja. A Médiatanács nyílt beadású pályázati eljárást hirdetett meg a magyarországi földfelszínen terjesztett helyi médiaszolgáltatók digitális műsorszóró technológiára történő átállásának támogatására. A pályázaton sikeresen vett részt a Pápa Városi Televízió is, amely az elsők között áll át a digitális műsorszórásra – tudtuk meg Varga Andrástól, a helyi televízió főszerkesztőjétől.

Az intézményvezető elmondta, a pályázat forrást biztosított a digitális sugárzáshoz szükséges adóberendezés és technikai eszközök beszerzéséhez, a szerelés költségét, a mintegy 1,5 millió forintot pedig a fenntartó, Pápa Város Önkormányzata biztosítja. Varga András hozzátette, a szerkesztőség gőzerővel készül a jövő heti átállásra. Elmondta, az adóberendezést a múlt héten felszerelték a szakemberek, jelenleg az adásbonyolító rendszer kiépítése, a logó, a szignálok és egyéb látványelemek szerkesztése zajlik. A főszerkesztő hangsúlyozta azt is, a műsorkészítéshez szükséges technikai eszközök (vágóprogramok, kamerák) megfelelnek a digitális technológia által támasztott követelményeknek, hiszen a városi tévé már évekkel ezelőtt mindezt figyelembe véve szerezte be a forgatásokhoz és az utómunkához szükséges technikát, így e tekintetben az eszközpark megújítása nem okoz többletköltséget az intézmény számára. A jelenlegi technika alkalmas az ún. Full HD minőségű felvételek készítésére, amelyre a digitális átállást követően szükség lesz, hiszen az átállás négyszer jobb képminőséget fog eredményezni a városi televízió nézőinek.

Varga András elmondta azt is, aki a helyi kábelszolgáltatón keresztül fogja a városi televízió adását, a digitális átállással nincs teendője. A hagyományos szoba- vagy tetőantennával és régi televízióval viszont csak akkor lesznek elérhetőek az adások, ha a néző (egyszeri költséggel) beszerez egy megfelelő jelátalakító készüléket (úgynevezett set-top-boxot), amelyet a televízióhoz kell csatlakoztatni, vagy ha olyan új tévékészüléket (integrált tévé) vásárol, amely ezt a megfelelő vevőegységet már beépítve tartalmazza.

A Pápa Tv főszerkesztője elmondta azt is, a digitális átkapcsolást a jövő hét közepén, kisebb ünnepség keretében kívánják lebonyolítani Áldozó Tamás polgármester és az adóberendezés kiépítésében résztvevő szakemberek jelenlétében.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-06-07 12:38:20

Továbbra is dr. Hermann István áll a Jókai Mór Városi Könyvtár élén


ajánlott cikk főképe

2018-07-20 10:06:44

Arany képek a könyvtárban


ajánlott cikk főképe

2018-06-17 12:14:06

Jókai előtt tisztelegtek a város napján


ajánlott cikk főképe

2018-06-13 08:16:10

Gyereknap a Gyurátzban